Šios dienos vardadieniai:
Dienos patarlė

Apie ką iš tiesų svajoja mamos Motinos dieną?

mamos-dienaJei manote, kad pirmąjį gegužės sekmadienį mamai įteikę tulpę ir bučkį, būsite ją pilnai pamaloninę – nemaža tikimybė, jog klystate. Nuomonių tyrimas parodė, kad mamos yra praktiškesnės nei dažnai manoma – daugelis jų Motinos dienos proga pageidautų su šeima kur nors pailsėti arba daugiau laiko skirti tiesiog sau. Tuo tarpu didžioji gyventojų dalis įsitikinę, jog Motinos dienos proga pakanka įteikti gėlių puokštę ar smulkią dovanėlę, o šventės biudžetas turi tilpti į 10-15 eurų.

Tokias tendencijas atskleidė asociacijos „Nacionalinis aktyvių mamų sambūris” ir Lietuvos centrinės kredito unijos (LCKU) inicijuotas gyventojų nuomonių tyrimas. Atsižvelgdamos į tyrimo rezultatus, šios dvi organizacijos skelbia „Mamų svajonių” iniciatyvą – gegužės mėnesį bus atrinktos ir išpildytos mažiausiai dešimties Lietuvos mamų svajonės.

„Atlikto tyrimo duomenimis, Motinos dieną kasmet švenčia didžioji Lietuvos visuomenės dalis – 85 proc. gyventojų. Devyni iš dešimties gyventojų įsitikinę, jog ši šventė yra puiki proga pasveikinti mamas, pabendrauti su artimaisiais. Tai rodo, jog nepaisant pakitusio mamos statuso šiuolaikinėje visuomenėje, nebeapsiribojančio vaikų priežiūra ir namų židinio saugojimu, tradicijos ir pagarba motinai išlieka – dar nuo senovės pavasarį pažymima Motinos diena daugeliui mūsų yra svarbi ir šiandien”, – teigia asociacijos „Nacionalinis aktyvių mamų sambūris” atstovė Rita Leonienė.

Bendrovės „Synopticom” balandžio mėnesį atliktas nuomonių tyrimas parodė, kad mamos yra kiek praktiškesnės nei dažnai manoma. Nors daugelis gyventojų įsitikinę, kad motinų svajonės pirmiausia turi sietis su visos šeimos gerove, tačiau nemažai mamų svajoja ir apie asmenines dovanas Motinos dienos proga.

46 proc. mamų norėtų Motinos dieną praleisti išvykdamos į kelionę kartu su šeima. Šiek tiek mažesnė dalis mamų (43 proc.) pageidautų pasilepinti grožio ir SPA procedūromis, trečdalis (32 proc.) pirmenybę teiktų apsilankymui spektaklyje, kino teatre ar muziejuje.

Tokie mamų lūkesčiai atsiremia į kiek kitokį vaikų įsivaizdavimą apie Mamos dienos minėjimą – 51 proc. gyventojų įsitikinę, kad šia proga geriausiai galima nustebinti mamą dovanojant gėles, smulkias dovanėles ar pasveikinant žodžiu. 20 proc. mano, jog mamą galima nustebinti ją tiesiog aplankant bei kartu praleidžiant laiką. Tuo tarpu dovanoti kelionę ar bilietą į kultūrinį renginį tinkama idėja laiko vos 14 proc. gyventojų.

Tokia gyventojų nuomonė atsispindi ir planuojant dovanų mamai biudžetą – daugelis mūsų šiai šventei esame numatę skirti 10-15 eurų. 37 proc. gyventojų šia proga nurodė dovanai ir sveikinimams skirsiantys iki 10 eurų, 35 proc. – nuo 11 iki 20 eurų. Daugiau nei 20 eurų dovanai sakė skirsiantys tik 23 proc. respondentų.

„Nepaisant to, kad Motinos diena laikoma ypatinga švente, visgi daugelis esame linkę parodyti dėmesį gėlėmis ar žodiniu pasveikinimu, o dovanoms planuojame skirti palyginti kuklų biudžetą. Tuo tarpu tyrimas atskleidė, jog nemažai mamų pasvajoja ir apie ypatingesnes dovanas. Atsižvelgdami į tai, kartu su aktyvių mamų asociacija nusprendėme inicijuoti „Mamų svajonių” konkursą. Gegužės mėnesį bus išrinkta 10 Lietuvos mamų svajonių, o jų įgyvendinimą finansuos LKU grupė, kurią sudaro LCKU ir 63 kredito unijos”, – sakė Lietuvos centrinės kredito unijos (LCKU) atstovė Jurgita Liutvinskienė.

Asociacijos „Nacionalinis aktyvių mamų sambūris” ir LKU grupės skelbiamos iniciatyvos „Mamų svajonės” pirmasis etapas vyks iki gegužės 14 d. Jo metu gyventojai kviečiami pasidalinti savo mamų svajonėmis – jas galima aprašyti ir talpinti svetainėje www.mamusvajones.lt. Organizatoriai įsipareigoja išpildyti 10 atrinktų originaliausių mamų svajonių.

Simona Juočepytė
Lietuvos centrinė kredito unija