Šios dienos vardadieniai:
Dienos patarlė

Kaimą auginančioms bendruomenėms – milijonas eurų

sokiaiParamą kaimo bendruomenėms skiria ne tik ES, bet ir mūsų valstybė. 2016-aisiais, kurie yra paskelbti Vietos bendruomenių metais, Žemės ūkio ministerija savo kraštą auginančioms kaimo bendruomenėms skirs dar daugiau lėšų nei pernai – 1 mln. eurų. Paraiškos gauti paramą bus renkamos jau nuo š. m. kovo 7 d. iki balandžio 8 d.

Kaimo bendruomenės visada aktyviai teikia projektus gauti paramą iš nacionalinio biudžeto lėšų. Pernai kaimo bendruomenių ir jų asociacijų projektams skirta 800 tūkst. eurų, užregistruotos 376 paramos paraiškos iš 54 Lietuvos savivaldybių. Daugiausia lėšų buvo prašoma kaimo vietovės viešųjų erdvių sutvarkymui ir priežiūrai.

„Esu įsitikinusi, kad tiek kaimų, tiek rajonų širdis yra būtent jų bendruomenės, kurios aktyviai siekia keisti gyvenimą kaime, todėl šiemet joms skyrėme dar daugiau lėšų nei pernai. Norėdami, kad jos spėtų susiplanuoti savo renginius, pasistengėme, kad paraiškos gauti paramą būtų pradėtos rinkti jau kovo mėnesį“, – sako žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

Šiemet nacionalinė parama kaimo bendruomenių veiklai teikiama pagal 2016 m. kovo 3 d. žemės ūkio ministro įsakymu Nr. 3D-101 naujai patvirtintas taisykles. Parama galės tekti tik ne pelno projektams, nešantiems visuomeninę naudą. Taigi kitais metais vėl bus stiprinama kaimo bendruomenių materialinė bazė, remiamas kaimo vietovės viešųjų erdvių sutvarkymas, pritaikant jas kaimo gyventojų poreikiams. Atsižvelgiant į tai, kad šiemet – Vietos bendruomenių metai, bus remiami projektai pagal dar dvi naujas veiklos sritis: tradicinių renginių bei kaimo vaikų ir jaunimo bendruomeniškumui ir pilietiškumui ugdyti skirtų renginių organizavimas.

Viena iš naujovių yra ta, kad projektus galės teikti ir rajono kaimo bendruomenes vienijančios organizacijos, tačiau tik tradiciniams renginiams organizuoti. Kita naujovė – visi pareiškėjai po projekto įgyvendinimo kartu su mokėjimo prašymu turės pateikti trumpą aprašymą apie įgyvendinto projekto rezultatus.

Paramos dydis projektui priklausys nuo veiklos srities, pagal kurią teikiamas projektas, ir nuo to, kas teiks paramos paraišką.

Atkreiptinas dėmesys, kad materialinei bazei stiprinti paramos galės kreiptis tik kaimo bendruomenės. Paramos dydis projektui – iki 3000 Eur. Iš valstybės biudžeto lėšų bus kompensuojama iki 90 proc. tinkamų finansuoti projekto išlaidų. Taigi, bendruomenė prie projekto įgyvendinimo turės prisidėti ir savo piniginėmis lėšomis. Pretenduoti į paramą galės tik tos kaimo bendruomenės, kuriose yra bent 30 narių, ir kurios per paskutinius dvejus metus (2014–2015 m.) iš Žemės ūkio ministerijos negavo valstybės biudžeto lėšų materialinei bazei stiprinti arba viešosioms erdvėms sutvarkyti. Tokios pat sąlygos bus keliamos ir toms kaimo bendruomenėms, kurios norės vykdyti projektus, susijusius su viešųjų erdvių sutvarkymu – šiems projektams galės būti skirta iki 5000 Eur.

Projektus, susijusius su kaimo vaikų bei jaunimo bendruomeniškumo ir pilietiškumo ugdymo renginių organizavimu, taip pat galės įgyvendinti tik kaimo bendruomenės. Paramos dydis tokio pobūdžio projektams sieks iki 1500 Eur, o išlaidos bus finansuojamos 100 proc.

O štai paramos tradiciniams renginiams organizuoti galės kreiptis ne tik kaimo bendruomenės, bet ir rajono ar nacionaliniu lygmeniu kaimo bendruomenes vienijančios organizacijos. Tokių projektų išlaidos bus dengiamos visu 100 proc. Kai paramos kreipsis kaimo bendruomenė – parama galės siekti 1500 Eur, kai rajono mastu kaimo bendruomenes vienijanti organizacija – iki 3000 Eur, o kai nacionaliniu lygmeniu kaimo bendruomenes vienijanti organizacija – iki 5000 Eur.

Atkreiptinas dėmesys, kad pareiškėja galės teikti paramos paraišką tik pagal vieną iš minėtųjų veiklos sričių. Detalūs reikalavimai pareiškėjams, tinkamų finansuoti išlaidų sąrašas, projektų atrankos kriterijai ir kita aktuali informacija pateikiama 2016 metų taisyklėse.

Paramos paraiškas priims Programos „Leader“ ir žemdirbių mokymo metodikos centras (Universiteto g. 8A-203 kab., Akademija, 53341 Kauno r.) darbo dienomis: pirmadienį–ketvirtadienį 8.00–17.00 val., penktadienį 8.00–15.45 val., pietų pertrauka 12.00–12.45 val. Jos turės būti pateiktos asmeniškai pareiškėjo vadovo arba per jo įgaliotą asmenį, atsiųstos per kurjerį arba paštu registruota pašto siunta.

Papildomą informaciją suteiks Programos „Leader“ ir žemdirbių mokymo metodikos centro Programos LEADER ir informavimo skyriaus specialistė Kristina Mockutė, tel. (8 37) 398 323, el. p. Kristina.Mockute@zmmc.lt arba Žemės ūkio ministerijos Kaimo plėtros departamento Alternatyviosios veiklos skyriaus vyriausioji specialistė Jolanta Vaičiūnienė, tel. (8 5) 239 8276, el. p. Jolanta.Vaiciuniene@zum.lt.

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos informacija