Šios dienos vardadieniai:
Dienos patarlė

Ar žinojote, kad vietoj saldžios kavos suvalgę saują džiovintų vaisių pajusite dvigubą naudą?

Daugelis iš mūsų esame įpratę kiekvieną rytą pradėti nuo kavos puodelio. Ji padeda prablaškyti rytinį snaudulį bei suteikia energijos. Vis dėlto šio gėrimo poveikis staigus ir trumpalaikis, o viename saldėsiais pagardintame kavos puodelyje gali būti net 500 kalorijų. Mitybos specialistė Eglė Vasiliauskaitė sako, jog norint įgauti energijos kavą vertėtų pakeisti džiovintais vaisiais, kurie suteiks energijos, ir papildys organizmą būtinais vitaminais ir mineralais.

Iš kavamedžio sėklų pagamintas daugelio taip mėgiamas gėrimas – kava, pastaruoju metu yra vertinamas gana kontraversiškai. Negalima paneigti fakto, jog kava gali pabudinti, pagerinti reakciją, tačiau svarbu nepamiršti, kad kava gali sukelti ilgalaikę nemigą, padidinti kraujospūdį, sutrikdyti širdies veiklą. „7 pack” mitybos specialistė E. Vasiliauskaitės teigimu, nors kava ir yra plačiai vartojama, tačiau rekomendacijų, jog ją naudoti yra naudinga – nėra. Todėl kavos mėgėjams vertėtų ieškoti kitų, sveikesnių energijos šaltinų.

„Šiuolaikinių žmonių gyvenimo ritmas yra itin greitas, todėl nenuostabu, jog kartais jaučiamės pavargę ir mieguisti. Yra daugybė būdų kaip galima pabudinti organizmą, tačiau vienas populiariausių – kava. Išgėrus puodelį kavos, organizme išsiskiria adrenalinas. Dėl šios priežasties padažnėja širdies dūžiai ir pakyla kraujospūdis. Kavoje esantis kofeinas tai pat padidina neurohormono dofamino, atsakingo už laimės pojūtį, dozę smegenyse. Tačiau svarbu prisiminti, jog šis poveikis yra trumpalaikis, todėl praėjus kelioms valandoms po pirmojo kavos puodelio organizmas pradeda reikalauti naujos kofeino dozės”,- sakė mitybos specialistė.

E. Vasiliauskaitės nuomone, net ir didžiausi kavos mėgėjai turėtų sumažinti kavos vartojimą iki minimalios dienos normos (1 puodelio per dieną), o energijos pasisemti iš natūralių produktų.

„Visiems gerai žinoma, jog pagrindinis energijos šaltinis yra angliavandeniai. Tačiau svarbu prisiminti, jog norint, gauti ne trumpalaikį energijos antplūdį vertėtų rinktis sudėtinius angliavandenius – polisacharidus. Produktai, turintys daug polisacharidų sudaro maisto produktų pasirinkimo piramidės pagrindą. Šių produktų galima rasti riešutuose, džiovintose figose, kurios ne tik suteikia energijos, bet ir valo toksinus iš kraujo, saulėgrąžose. Džiovinti abrikosai tai pat yra mineralų gausus energijos šaltinis, aprūpinantis organizmą kaliu, geležimi ir vitaminais, o razinos, dėl savo sudėtyje esančios fruktozės ir gliukozės (lengvai virškinamų angliavandenių), ne be reikalo yra vadinamos tikru energijos užtaisu. Įvairūs džiovintų vaisių mišiniai yra puiki alternatyva, norint gauti energijos visai dienai bei sustiprinti organizmą”,- patarė E.Vasiliauskaitė.

Be viso to, mitybos specialistė teigia, jog pakeitus kavą sveikais užkandžiais galima ne tik pagerinti sveikatą, bet ir sumažinti kūno svorį.

„Vis labiau populiarėjant sveikai gyvensenai, daugelis žmonių atsakingiau renkasi maisto produktus ir skaičiuoja kalorijas. Tačiau dažnu atveju yra pamirštama, jog ne tik maisto produktai, bet ir gėrimai gali būti itin kaloringi. Vienas iš tokių gėrimų yra kava. Nors pati kava be jokių priedų nėra kaloringa, tačiau daugelis kavos mėgėjų ją pagardina pienu, grietinėle, cukrumi ar kitais pagardais. Pavyzdžiui, vienas įprasto dydžio latte kavos puodelis turi 220 kcal, moka – 310 kcal, o šalta kava su karamele ar šokoladu net 560 kcal. Vidutiniškai toks kiekis kalorijų turėtų sudaryti ketvirtadalį moters kalorijų dienos normos. Tačiau pakeitus kavą įvairių džiovintų vaisių saujele (iki 100 g. per dieną), galima organizmą aprūpinti kalio, geležies, cinko ir kitų, organizmui reikalingų medžiagų, paros norma bei sumažinti suvartojamų kalorijų kiekį beveik per pus”, – patarė mitybos specialistė E. Vasiliauskaitė.

Sveikatos.info