Šios dienos vardadieniai:
Dienos patarlė

Ankstyvasis svogūninių gėlių pražydinimas

Atėjus šaltajam metų laikui dažnas iš mūsų pasigendame spalvų, akį džiuginančių žiedų ar žalumynų. Tačiau, papuošti namus žydinčiais augalais visai nesudėtinga. Kvapniuosius hiacintus, tulpės, narcizus ar krokus galima pražydinti ir namų sąlygomis. Pasodinus šias svogūnines gėles dabar, žiedais galėsite džiaugtis jau ankstyvą pavasarį. Patarimais apie ankstyą svogūninių gėlių pražydinimą dalinasi „Nojaus sėklos“.

Tulpių ir kitų svogūninių gėlių vegetacinis laikotarpis skiriasi. Šiltasis metų laikas yra augimo ir žydėjimo periodas, šaltasis — ramybės būsena. Tačiau pasitelkus nesudėtingas technologijas, tulpes ir kitas svogūnines gėles galima pražydinti kur kas ankščiau. Svarbu tinkamai paruošti gėlių svogūnėlius, pasirūpinti tinkama temperatūra ir drėgme. Ankstyvam pražydinimui dažniausiai sodinami narcizai, hiacintai, krokai ir tulpės.

Svogūnėlių paruošimas

Ankstyvajam pražydinimui yra svarbus tinkamas svogūnėlių pasirinkimas. Smulkūs ar nevisiškai subrendę svogūnai augs silpnai, žiedai bus nedideli, neišvaizdūs. Todėl reikėtų rinktis stambius, nesužalotus tulpių, ar kitų svogūninių gėlių, svogūnėlius. Iki sodinimo svogūnai turėtų būti laikomi tamsioje, sausoje ir vėsioje patalpoje. Ruošiant svogūnėlius sodinimui reikėtų juos pamirkyti kalio permanganato tirpale arba pabeicuoti. Ankstyvajam tulpių, hiacintų, narcizų, ar kitų svogūninių gėlių, pražydinimui galima rinktis neaukštus, plačius vazonėlius ar dėžutes. Svogūninėms gėlėms pražydinti tinkamiausios nerūgščios durpės arba išplauto rupaus upės smėlio substratas. Taigi, į indą įpilkite paruoštą substratą, išdėliokite svogūnėlius ir ant viršaus užpilkite to paties substrato tiek, kad matytųsi tik svogūnėlių viršūnėlės.

Šviesos ir temperatūros sintezė

Ankstyvam svogūninių gėlių pražydinimui didelės reikšmės turi temperatūra ir šviesa. Tik pasodintus gėlių svogūnėlius reikėtų laikyti apie 10 laipsnių temperatūroje. Tai pagreitins svogūnėlių įsišaknijimą. Po kiek laiko, pasirodžius šaknims, vazonėlius reikėtų pernešti į vėsesnę patalpą ir laikyti 2-3 laipsnių temperatūroje. Žemesnė temperatūra neleidžia stiebams išstypti ir sudaro sąlygas suformuoti kokybišką žiedyną.  Taip pat svarbu palaikyti optimalų drėgmės kiekį.

Į kambarį augalai sunešami likus 3-4 savaitėms iki numatyto žydėjimo laiko. Augalų stiebai turėtų būti paūgėję iki 5-10 cm aukščio. Pirmomis dienomis reikėtų palaikyti 12-15 laipsnių temperatūrą, su nestipriu apšvietimu. Praėjus 4-5 dienoms temperatūra padidinti iki 16-18 laipsnių, suteikiant augalui daugiau šviesos. Pasirodžius pirmiesiems žiedams temperatūrą vėl sumažinti iki 13-14 laipsnių. Tai padės sustiprinti augalo stiebą bei prailginti žydėjimo laiką. Pasiilgote kvapnių, ryškiaspalvių žiedų? Pasisodinkite svogūninių augalų šiandien ir pasitikite pavasarį džiaugsmingai!