Šios dienos vardadieniai:
Dienos patarlė

Pirmojo būsto paieškos: lietuvėms svarbiausia ne virtuvė ar miegamasis

Vieta mieste, miegamojo dydis ar virtuvės išplanavimas – į ką pirmiausia dėmesį atkreipia savo svajonių būsto ieškanti pora? Pasirodo, sprendimą įsigyti būstą galiausiai nulemia moterys, kurios yra kur kas reiklesnės pirkėjos už vyrus, kritiškai įvertinančios ilgą sąrašą aspektų. Nors nekilnojamojo turto vystytojams šiandien tenka nelengva užduotis – atrasti kelią į šiuolaikinės, reiklios ir aiškiai žinančios, ko nori, pirkėjos širdį, – pardavimo ekspertai pastebi, kur moterų akys krypsta pirmiausia ir kokie atributai būstui suteikia didžiausią pridėtinę vertę.

„Didžiąją dalį – apie 95 proc. – būsto ieškančių asmenų sudaro poros. Būtų sunku paneigti, kad viengungių vyro ir moters namuose vyrauja visiškai skirtinga estetika, todėl nusprendę kartu įsigyti pirmąjį būstą partneriai taip pat neretai linkę ieškoti skirtingų dalykų. Vis dėlto mūsų praktika rodo, kad sprendimą 8 iš 10 atvejų nulemia moteris, nors tai nebūtinai reiškia atkaklų antrosios pusės įtikinėjimą – moterys labai dažnai atkreipia dėmesį į dalykus, kurie nepatenka į pirminį vyro kriterijų sąrašą“, – pasakoja tokių sprendimų priešakyje nuolat atsidurianti nekilnojamojo turto plėtros bendrovės pardavimų vadovė Eglė Dedelienė.

Pasak jos, laikui bėgant, vartotojų poreikiai ir rinkos tendencijos keičiasi, tačiau per beveik 10 metų darbo šioje srityje išryškėjo keli esminiai moterims patrauklaus būsto atributai. E. Dedelienė dalijasi 5 pastebėjimais, į ką rinkdamosi pirmąjį būstą moterys dėmesį atkreipia pirmiausia.

Svetainės langų orientacija

Jeigu vyrai, apžiūrinėdami potencialius naujuosius namus, pirmiausia domisi pastato energinėmis savybėmis ir inžinerinėmis sistemomis, moterims vienas pirmųjų vertinimo kriterijų yra svetainės langų padėtis. Pasak E. Dedelienės, dailiosios lyties atstovėms svetainė – traukos centras ir svarbiausias kambarys visame bute ar name, todėl pageidaujama, kad šio kambario langai būtų pietinėje arba vakarinėje pusėse. Į pietus orientuoti dideli langai moterims iškart tampa vienu didžiausių būsto privalumų dėl galimybės visus metus džiaugtis natūralia saulės šviesa ir šiluma.

Erdvus vonios kambarys

Nors savotiška moterų šventove namuose įprastai laikoma virtuvė, nekilnojamojo turto ekspertė pastebi, kad viena svarbiausių būsto erdvių šiandien yra vonios kambarys. Jos teigimu, ieškoma erdvių vonios kambarių, o prioritetas vis dar teikiamas sujungtam tualetui ir vonios kambariui. „Jei, pavyzdžiui, moteris apžiūrinėja dviaukštį kotedžą ir antrajame aukšte randa mažą vonios kambarį, būstas iškart praranda dalį savo patrauklumo. Kalbant apie kotedžus, įdomu ir tai, kad vyrams svarbesnis pirmas aukštas, o visas moterų dėmesys būna sutelktas į antrąjį – jame tikimasi rasti ne tik minėtą didelį ir šviesų vonios kambarį, bet ir jaukų miegamąjį bei vaikų kambarį“, – pasakoja E. Dedelienė.

Privatus kampelis sau

Ekspertės teigimu, šiuolaikinei ir visur skubančiai miestietei nepaprastai svarbi galimybė grįžus namo pasislėpti nuo svetimų akių, todėl svajonių namuose itin vertinamas privatumas. Tam labiausiai tinka atviro tipo balkonai, lodžijos arba terasos. „Jei ryte moteris gali išgerti kavos terasoje ar balkone, priešais nematydama jokio kaimyno, tai tampa labai dideliu pliusu. Terasos ar balkono dydis šiuo atveju jau nebėra pirmaeilis dalykas – kur kas svarbiau ar kiemelis, prieš kurį šiandien atsiveria vaizdas į parką ar plyti žaliuojanti pieva, ateityje nebus kaimynams tarsi ant delno, – teigia atstovė. – Šios erdvės leidžia būti arčiau gamtos ir yra pritaikytos poilsiui, o moterų veidas, pamačius jas, neabejotinai nušvinta.“

Saugi kaimynystė ir išvystyta infrastruktūra

Pasak ekspertės, šie du aspektai itin svarbūs vaikus auginančioms ar planuojančioms moterims. „Ar vaikai galės saugiai pasiekti mokyklą? Ar pakeliui nereikės eiti per prastai apšviestas gyvenvietės ar aplinkinių gatvių zonas? Tokius ir panašius klausimus visuomet užduoda moterys. Mamoms taip pat svarbu, ar gyvenvietės kieme yra vaikų žaidimų aikštelė, užtikrinanti galimybę išleidus vaikus į kiemą jaustis saugiai ir kartais netgi juos stebėti“, – pasakoja E. Dedelienė.

Panašūs kaimynai. Pasak nekilnojamojo turto pardavimo ekspertės, nors kaimynų pasirinkti negalime, pirmojo būsto ieškančioms moterims svarbu, kad šalia gyventų pagal amžių, šeiminę padėtį ar pomėgius panašūs žmonės. Jaunos šeimos mėgsta, kai šalia įsikuria panašaus amžiaus vaikus auginantys tėvai, o vieniši žmonės ryšius mezga su tokiais pat. E. Dedelienė pastebi, kad dažniausiai pasirinkus naujos statybos būstą, vėliau gyventojams pavyksta susiburti į bendruomenes, kurios dėl kaimynų panašumų tampa itin draugiškos, palaiko ryšius ir netgi puoselėja bendras tradicijas.

Bustas.krasto.info