Šios dienos vardadieniai:
Dienos patarlė

Klaipėdos lėlių teatras stebins ir vasarą

Lyg gaivus pajūrio vėjas paskutinį pavasario savaitgalį uostamiestyje praūžė tarptautinis lėlių teatro festivalis „Materia Magica”, o jį organizavęs Klaipėdos lėlių teatras skelbia vasaros sezoną su gatvės projektu „Familia” ir lėlinės animacijos stovykla vaikams „Kadras. Lėlė”.

Įspūdingi festivalio skaičiai

Beveik du dešimtmečius kas antrus metus Klaipėdoje vykstantis lėlių teatro festivalis šiais metais nustebino nauju pavadinimu, nauja koncepcija ir stipria, turtinga bei aukšto meninio lygio programa.

„Džiaugiamės nauju festivalio pavadinimu „Materia Magica”. Manau, kad jis – labiau tarptautiškas, telpinantis daugiau prasmių, atspindintis lėlių teatro esmę. Smagu, kad pavyko įgyvendinti ir didžiąją dalį komandos sumanymų. Festivalis išaugo tiek kūrybine, tiek organizacine prasme. Per keturias dienas buvo parodyta 11 lėlių teatro projektų, kuriuos stebėjo apie 1000 žiūrovų. Buvo suorganizuotos 2 kūrybinės dirbtuvės, kuriose dalyvavo 25 vaikai, 4 kino seansus žiūrėjo apie 300 žiūrovų. Festivalis sulaukė 70 lėlininkų svečių iš Lietuvos, Čekijos, Izraelio, Ispanijos, Prancūzijos. Dirbo 12 savanorių ir 10 organizatorių”, – bėrė festivalio festivalio „Materia Magica” skaičius Klaipėdos lėlių teatro vadovė Aušra Juknevičienė.

Įspūdingi festivalio skaičiai, tačiau dar labiau žavinti, magiška, stebinanti lėlių teatro kūryba gegužės 25-28 dienomis sukūrė Klaipėdoje nepamirštamą šventę. „Ateityje planuojame kūrybines dirbtuves lėlininkams profesionalams ir gyvas kūrybines instaliacijas, kaip dovaną Klaipėdos miestui”, – pasidalino jau kito festivalio lūkesčiais A. Juknevičienė.

„Familia” linksminsis pajūryje

Sykiu su festivaliu „Materia Magica” startavo ir kitas Klaipėdos lėlių teatro projektas – teatrinė, muzikinė, socialinė provokacija „Familia”. Jos herojai – personifikuoti gyvūnai: Zuikiai, Panda, Maldininkas, Pingvinai, Lapė, Vilkas visą vasarą stebins, džiugins ir provokuos žmones viešosiose uostamiesčio erdvėse, o rugsėjį susitiks miuziklo premjeroje Klaipėdos lėlių teatro kiemelyje.

„Klaipėdiečiai ir miesto svečiai pozityviai priėmė į miestą atkeliavusią „Familiją”. Pirmieji personažai Zuikiai ir Panda buvo sutikti išskėstomis rankomis. Žmonės nebuvo šokiruoti, jog po miestą vaikšto žmogiški Zuikiai ar Panda ant dviejų kojų. Tik šunys ir kiti gyvūnai pasitiko „Familios” herojus atsargiai: vieni bėgo, kiti – lojo. Pirmieji pasirodymai gatvėse buvo dieną arba ankstyvą vakarą. Nusprendėme, jog reikia suteikti peno ir naktiniams piliečiams. Panda (aktorius Paulius Vendelis) jau aplankė keletą senamiesčio barų ir buvo sutikta su džiaugsmu. Visi buvo pakerėti”, – dalinosi pirmaisiais projekto įspūdžiais jo iniciatorius, Klaipėdos lėlių teatro kūrėjas Vytautas Kairys.

Prasidėjus vasarai „Familios” herojai labai trokšta apsilankyti prie jūros. Melnragės ir Smiltynės paplūdimiuose Zuikiai ir Panda ketina pasirodyti birželio 9-11 d. Birželio 10 d. 12 val. kitoje uostamiesčio viešojoje erdvėje – Klaipėdos skulptūrų parke – paskutinį kartą šį sezoną bus vaidinamas Klaipėdos lėlių teatro spektaklis medžiuose „Ieškoma: teisybė” pagal Š. Pero pasaką „Nykštukas”.

Stovykloje susijungs lėlės ir kinas

Vasarą Klaipėdos lėlių teatras tradiciškai organizuoja kūrybines stovyklas vaikams. Šiais metais jos pratęs festivalyje „Materia Magica: jau pristatytą lėlinės animacijos žanro sklaidą. „Festivalio žiūrovai turėjo galimybės pamatyti, koks įvairus, tarpdisciplininis yra lėlių teatras. Su vaikais jau esame išbandę daugybę lėlės gaminimo variantų , tačiau lėlės ir kino derinio stovykloje dar nebandėme. Pasirinkti šį žanrą įkvėpė lėlininės animacijos programa, parodyta festivalio metu. Norime, kad vaikai lėlių teatrą išvystų ir kitose meno sferose, būtų kūrybiški ir įžvalgūs”, – linkėjo Klaipėdos lėlių teatro vadovė A. Juknevičienė.

Klaipėdos lėlių teatro stovykloje „Kadras. Lėlė” vaikai bendraus, kurs ir iškylaus, globojami 3 vadovų. Klaipėdos jaunimo saviraiškos centro studijos „Febas” vadovas Valdas Ramanauskas supažindins stovyklos dalyvius su „stop motion” animacijos kūrimo principais. Vaikai patys kurs siužetą, pasigamins lėles, jas animuos, susipažins su montavimo, fotogrfavimo taisyklėmis. Stovyklos pabaigoje visi jos dalyviai kartu sukurs lėlinės animacijos filmuką. Stovykla, skirta 7-12 metų vaikams, vyks trimis pamainomis nuo birželio 19 iki 23 d., nuo birželio 26 iki 30 d. ir nuo liepos 3 iki 7 d. Vaikai stovykloje bus užimti nuo 9 iki 17.30 val.

Daugiau informacijos: tel. (8 46) 239932 arba el.p. kleipedosleles@gmail.com
www.klaipedosleliuteatras.lt