Šios dienos vardadieniai:
Dienos patarlė

Biologiniai nuotekų valymo įrenginiai – įrengimas ir priežiūra

Gyvenimas nuosavame name turi privalumų ir trūkumų. Vienas problemiškiausių dalykų yra buitinės nuotekos. Kaip teisingai jas apdoroti ir perdirbti? Ką daryti jei nėra galimybės prisijungti prie centralizuotų kanalizacijos tinklų? Išeitis yra – tai kokybiški nuotekų valymo įrenginiai.

Pasirinkimo galimybės

Pagrindinė nuotekų valymo įrenginių funkciją – saugoti, kad į gruntą nepatektų kenksmingos medžiagos, neužterštų aplinkui esančių vandens telkinių. Todėl, renkantis valymo įrenginius verta atkreipti dėmesį į keletą dalykų. Norint įsigyti kokybiškus ir patikimus valymo įrenginius vertėtų pasidomėti prekės gamintoju, jos techninėmis savybėmis. Taip pat, reikėtų nepamiršti, kad biologinio valymo įrenginiai sertifikuojami. Jei norite būti tikri, kad valymo įrenginiai atitinka visus reikalingus standartus, išsiaiškinkite ar įmonė, parduodanti valymo įrangą, turi visus sertifikatus. Šiomis dienomis galima įsigyti ypač švariai nuotekas išvalančių, sertifikuotų bei atestuotų valymo įrenginių, kuriuos pagal įstatymus leidžiama montuoti net ir labiausiai saugomuose teritorijose. Reikėtų nepamiršti, kad valymo įrenginiai skiriasi ir srauto intensyvumu: galima įsigyti nuolatinio ar sustabdyto srauto įrenginį. Tad, prieš įsigyjant verta gerai apmąstyti, kokia tiksliai įranga jums reikalinga.

Dar vienas svarbus dalykas – valymo įrenginių dydis. Įrenginio dydį pasirinkti reikėtų pagal name nuolatos gyvenančių ar dirbančių žmonių skaičių ir jų sunaudojamo vandens kiekį. Pavyzdžiui, jei nuotekų valymo įrenginys bus reikalingas standartinei 3-4 asmenų šeimai, gyvenančiai nuosavame name, reikėtų rinktis nedidelius valymo įrenginius. Tačiau, jei įrenginys valys sodybų, viešbučių ar biurų nuotekas, tokiu atveju bus reikalingas didesnio našumo nuotekų valymo įrenginys.

Kainos ir kokybės santykis

Nuotekų valymo įrenginiais prekiaujančios įmonės teigia, kad biologinių valymo įrenginių kainos priklauso nuo konkretaus namo ir vietovės, kur jis yra įsikūręs arba nuo pasirinktos, sukomplektuotos įrangos gamintojų. Nuotekų valymo įrangos kaina gali būti labai įvairi. Dažniausiai pagrindinę sistemos kainos dalį sudaro įrenginys ir orapūtė. Nuotakų valymo įrenginių kaina gali svyruoti nuo vieno iki kelių tūkstančių eurų.

Svarbu nepamiršti, kad nuotekų valymo įrenginius būtina prižiūrėti ir eksploatuoti. Tam, kad valymo įrenginys tinkamai funkcionuotų ir negestų anksčiau laiko, svarbu, jog į jį nepatektų paviršinės nuotekos: nuo stogo, iš garažo, baseinų, nafta ir kitos agresyvios cheminės medžiagos. Taip pat bent vieną, du kartus per metus reikia išsiurbti talpose susidariusį dumblą.