Šios dienos vardadieniai:
Dienos patarlė

Paežerių dvare roboto neverčia dirbti viršvalandžių

Simono Zabielos XVII a. įkurtas Paežerių dvaras (Vilkaviškio raj.), pasak čia veikiančio Suvalkijos (Sūduvos) kultūros centro-muziejaus direktorės Jurgitos Morozaitės, tapo viena gražiausių ir daugiausiai lankytojų sulaukiančių vietų regione. „Dvarą, jame veikiantį muziejų ir parką kasdien lanko turistų ir moksleivių grupės, o vakarais, po darbo, čia pasivaikščioti atvyksta aplinkinių miestelių gyventojai. Parko lankytojai čia atvyksta į įvairius renginius, festivalius ar tiesiog pasivaikščioti, pastovėti po ąžuolu, pasodintu dvaro parke prieš 400 metų”, – pasakoja J. Morozaitė.

Didelį, beveik 12 ha, Paežerių dvaro parką prižiūri du darbuotojai, kurie vasarą vos spėja šienauti pievas ir vejas dviem traktoriukais. „Dabar turime naują sodininką – didelio lankytojų dėmesio sulaukiantį „Husqvarna” robotą-vejapjovę, kuriam patikėta reprezentacinė veja priešais rūmus. Iš ryto atgabentas robotas popiet jau pradėjo darbą savo teritorijoje. Jau kitą dieną pamatėme jo darbo rezultatus – gan aukšta žolė tapo lygia veja. Robotas labai praktiškas, tylus, nereikalauja priežiūros. Ateityje tokie pagalbininkai galėtų padėti prižiūrėti ir didesnes parko teritorijas”, – neabejoja J. Morozaitė.

Nors „Automower” robotai-vejapjovės gali būti užprogramuoti dirbti dieną ar naktį, jiems nebaisios jokios oro sąlygos, pasak p. J. Morozaitės, su naujuoju sodininku Paežerių dvare elgiamasi labai humaniškai ir jis neverčiamas dirbti „viršvalandžių”. „Pas mus robotas dirba tomis pačiomis darbo valandomis kaip ir visi parko bei muziejaus darbuotojai. Leidžiame vakarais ir jam eiti ilsėtis”, – šypsosi p. Jurgita.

Praėjusiais metais Užutrakio dvaras tapo pirmuoju dvaru Lietuvoje, „įdarbinusiu” „Automower” robotą-vejapjovę. Vilniečių itin pamėgtame dvare, kur dažnai atvažiuoja fotografuotis jaunavedžiai ir vyksta klasikinės muzikos koncertai, be garso dirbančiam robotui-vejapjovei taip pat buvo patikėta reprezentacinės vejos fasadinėje dvaro pusėje priežiūra.

Jurgita Morozaitė
Suvalkijos (Sūduvos) kultūros centro-muziejaus direktorė (Paežerių dvaras)

Paežerių dvaro nuotraukos autorius – Kęstutis Inkrata