Šios dienos vardadieniai:
Dienos patarlė

Stažas ir taškai. Kokios pensijos tikėtis

Gyventojai nuo šiol galės aiškiai matyti, kaip dirbant ir mokant įmokas „Sodrai“ kinta jų teisės į senatvės pensiją, ir apskaičiuoti, kokios pensijos jie gali tikėtis, kai išeis į užtarnautą poilsį pagal dabartinę pensijų apskaičiavimo tvarką.

„Sodra“ parengė informaciją kiekvienam gyventojui asmeniškai apie jo iki šiol įgytą stažą ir taškus (apskaitos vienetus), nuo kurių priklausys būsimos senatvės pensijos dydis. Kiekvienas dirbantysis, dar nesulaukęs pensinio amžiaus, šią informaciją ras prisijungęs prie asmeninės „Sodros“ paskyros ir galės pasinaudoti skaičiuokle, į kurią informacija apie stažą ir taškus bus įkelta automatiškai, reikės tik nurodyti, kokį atlyginimą žmogus tikisi uždirbti ateityje.

„Žinome, kad kai kurie gyventojai nekantriai laukė šios informacijos. Pastebime, kad vis daugiau dirbančiųjų jau šiandien, nelaukdami senatvės, pradeda domėtis, kokios pensijos gali tikėtis, ir tai yra geras ženklas, galintis paskatinti keisti situaciją.

Tai svarbu, nes nuo mūsų elgsenos taip pat priklauso, iš kokių lėšų turėsime verstis senatvėje“, – pristatydamas galimybę sužinoti savo įgytą stažą, sukauptus taškus ir naują prognozuojamos pensijos skaičiuoklę, sakė „Sodros“ direktorius Mindaugas Sinkevičius.

Asmeninėje „Sodros“ paskyroje pateikiami dirbančių žmonių, kurie dar nesulaukė pensinio amžiaus, iki 2017 metų pabaigos įgyti taškai ir stažas. Taip pat įvertintos ir savarankiška veikla užsiėmusių gyventojų pajamos, kurias jie deklaravo iki šių metų gegužės. Tokią įgyto stažo ir taškų ataskaitą, planuojama, „Sodra“ gyventojams jų paskyroje internete pateiks kiekvienais metais.

Pristatė skaičiuoklę

„Kokio dydžio bus mano pensija – dažnai užduodamas klausimas, apipintas įvairiais mitais, pagrįstomis ir nepagrįstomis prielaidomis. Norėdami išsklaidyti mitus, atnaujinome prognozuojamos pensijos skaičiuoklę.

Dabar joje bus pateikiama daugiau svarbios informacijos, be to, rezultatai paremti oficialiomis šalies ekonominio augimo ir demografinėmis prielaidomis“, – teigia M. Sinkevičius.

Skaičiuoklės naudotojai galės modeliuoti situaciją – keisti stažą, sukauptų taškų skaičių, atlyginimą, kurį tikisi gauti.

Skaičiuoklėje pateikta prognozuojama pensija, kuri būtų skirta sulaukus senatvės pensijos amžiaus, atsižvelgus į prognozuojamus pensijos indeksavimo koeficientus per visą laikotarpį. Kartu pateikiama, koks prognozuojamos pensijos dydis yra dabartine pinigų verte (atmetus infliacijos poveikį).

Taip pat gyventojas sužinos, kiek iš viso „Sodra“ jam išmokėtų pensijos per vidutinį senatvės pensijos laikotarpį. Remiantis Lietuvos Statistikos departamento duomenimis, sulaukę 65-erių šalies gyventojai, tikėtina, vidutiniškai gyvens ir senatvės pensiją gaus dar 17 metų.

Prognozuojamos pensijos skaičiuoklė paremta Eurostato 2018–2070 metų makroekonominių rodiklių prognoze Lietuvai – atsižvelgiama į darbo užmokesčio fondo, infliacijos ir kitus rodiklius, kurie yra svarbūs sudarant būsimos pensijos prognozę.

Kaip apskaičiuojama pensija

Pensijų apskaičiavimo tvarka pasikeitė nuo šių metų pradžios. Nuo šiol ją sudaro bendroji dalis, kurios dydį lemia viso gyventojo sukaupto stažo ir būtinojo stažo senatvės pensijai gauti santykis, ir individualioji dalis, kuri priklauso nuo per gyvenimą sumokėtų socialinio draudimo įmokų, kurios perskaičiuotos į taškus.

Pilni metai stažo sukaupiami, jeigu per metus sumokama socialinio draudimo įmokų nuo 12 minimalių mėnesio atlyginimų (MMA). Jeigu darbuotojo atlyginimas mažesnis nei MMA, taikomos socialinio draudimo įmokų „grindys“. Tai reiškia, jog, išskyrus kai kurias išimtis, darbdavys turi sumokėti socialinio draudimo įmokų bent nuo minimalios algos, net jei atlyginimas mažesnis. Vadinasi, net ir mažesnę negu minimalią algą uždirbantis žmogus jau gali tikėtis sukaupti pilnų metų stažą.

Per metus negalima sukaupti daugiau nei metus stažo, o jeigu įmokų sumokama mažiau, per vienus darbo metus įgyjamas trumpesnis negu vienų metų draudimo stažas.

Vieną tašką žmogus įgyja, jei sumokama socialinio draudimo įmokų vertė yra lygi nuo vidutinio darbo užmokesčio dydžio (VDU) sumokėtų draudimo įmokų vertei. Jeigu atlyginimas mažesnis ir sumokama mažiau socialinio draudimo įmokų, įgyjama dalis taško.

Sumokėjus daugiau socialinio draudimo įmokų, skiriama daugiau taškų, tačiau maksimali riba – 5 taškai per metus.

Pavyzdžiui, gyventojo atlyginimas šiemet yra 1 000 eurų neatskaičius mokesčių. Per 2018 metus jis sukaups metus stažo ir įgis 1,25 taško, nes nustatytas VDU pensijos apskaitos vienetams skaičiuoti 2018 m. yra maždaug 808 eurai.

Lygiai taip pat stažas ir taškai skaičiuojami visiems, dirbantiems savarankiškai, tačiau svarbu žinoti, kad jie socialinio draudimo įmokas moka nuo pusės savo pajamų jau atmetus leistinus atskaitymus.

Be to, ir bendroji, ir individualioji pensijos dalis kasmet indeksuojama pagal šalies darbo užmokesčio fondo augimo tempą.

Vita Beržiūnaitė
Komunikacijos skyriaus vyresnioji specialistė
Valstybinio socialinio draudimo fondo valdyba prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SODRA)